2013. január 30., szerda

Klassszikus Grimm mesék a 21. században

Nem tudom ti hogy vagytok vele de én kicsi koromban oda voltam a Grimm mesékért, a nagymamám sokat olvasott fel egy régi könyvből ami még a szüleimé volt. Már akkor oda voltam Hófehérke, Piroska és a farkas, illetve Jancsi és Juliska történeteiért.
És most..megnézem az elmúlt években gyártott filmek tartalmát, és lássunk csodát, mintha valaki a 21. században újra álmodott volna egy több száz éves mesét, sőt nem is egyet...
Kezdjük például Piroska és a farkas történetével. 2011-ben készült róla egy teljesen más hangulatú film adaptáció. Engem nagyon meglepett mikor először láttam.
A lány és a farkas:
A cselekmény: (forrás: Port.hu) Daggerhorn falu lakosai évtizedeken át állatáldozatokkal csillapították a közeli erdőben lakó vérfarkas étvágyát. A teliholdkor portyázó fenevad azonban most saját zsákmányt ejt, megöli Valerie nővérét. Valerie-t a szülei a gazdag Henrynek szánják, ő azonban a szegény favágóba, Peterbe szerelmes. El is határozták, hogy elszöknek, ám a vérfarkas tette mindent megváltoztat. A falusiak felfogadják a hírhedt vadászt, Salamon atyát, hogy szabadítsa meg őket a fenevadtól. Salamon nem kevesebbet állít, minthogy a szörny napközben emberalakot öltve közöttük él.
 Azért nem semmi ahogy a rendező nő megálmodta ezt a különös atmoszférát, valahogy megvannak az alapok, mégis teljesen más mint az eredeti történet. A jelmezek, a számítógépes trükkök is eszméletlenek, de nekem a szerelmi szálak tetszettek a legjobban, a színészek baromi jól végezték a dolgukat, a szerelmi háromszög rátesz még két lapáttal, főleg azért mert az eredeti történetben egy szerelmi szál sem futott. Elnyerte a tetszésemet, nagyon is. :)

A következő feldolgozás A Hófehérke feldolgozása, amely 2012-ben került a mozikba.
Hófehér és a vadász:
A cselekmény: (forrás: Port.hu) Ebben a látványos akció-kalandfilmben Kirsten Stewart (Alkonyat) alakítja Hófehért, aki szebb az őt elpusztítani készülő gonosz királynőnél (Charlize Theron). Ám az ármányos nőszemély azt nem sejti, hogy az uralkodását veszélyeztető Hófehért a vadász megtanította a harc művészetére. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a törpéket olyan kemény legények játsszák, mint Ian McShane, Ray Winstone, Bob Hoskins vagy Nick Frost, akkor már világosan látszik, hogy ez a mese egy egészen másfajta mese.

Elgondolkodtató...bevallom, mikor először láttam az előzetesét, oda voltam, hiszen egyik kedvencem az Alkonyat, ebben a filmben pedig Kristen Stewart a főszereplő, de bevallom, csalódnom kellet. Úgy vélem Kristen, egyáltalán nem játszotta jól a megtört Hófehérke szerepét, valami miatt mindig más jutott róla eszembe.
Viszont ott van a králynőt alakító Charlize Theron, valamint a vadász, Chris Hemsworth...na ők tudják mi a dörgés :) Fantasztikusan alakították a karakterüket, A királynőtől szó szerint kirázott a hideg, nagyon jól alakította a gyönyörű és rideg nőt aki féltékenységből akarja megölni a lányt. Tetszett. Na és ott van a Vadász is.. Chris Hemsworth a pöröly nélkül sincs elveszve, helyette baltát kapott a kezébe, ami igencsak jól áll az amúgy is Adonisz külsejéhez ;) 
Úgyhogy összességében egy egész jó filmről beszélünk, talán jobban hasonlít az eredeti történethez, mint a lány és a farkas.

És végül az utolsó, a mostanában moziba kerülő Jancsi és Juliska feldolgozás..
Boszorkányvadászok:
A cselekmény: (forrás: Port.hu)
Miután gyerekként rákaptak a vér ízére, János (Jeremy Remner) és Júlia (Gemma Arterton) önbíráskodó bosszúállók lettek, a megtorlás elszánt angyalai. Ám sejtelmük sincs róla, hogy most ők válnak prédává, és a boszorkányoknál sokkal hatalmasabb gonosszal kell szembenézniük, a saját múltjukkal.
Az előzetese alapján jó lehet, a történet pedig teljesen máshogy alakul, hiszen itt már felnőttek, és a gyerekkorukban történt dolgok miatt, pontosabban hogy megakarta ölni őket egy rusnya boszorkány, boszorkányvadászok lesznek, és ahogy elnéztem, nem is akármilyenek :)


Aki még nem látta, annak itt az előzetes: 




Szerintem érdemes megnézni, teljesen más mint az, amit mindenki ismer. Részemről, amint lesz időm, megnézem:)


Végül pedig:... Érdemes figyelnünk ezekre a feldolgozásokra, azért kíváncsi lennék hogy mit szólnának hozzá a Grimm testvérek ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése